Saturday, June 13, 2009

Goreng Terung Berlada

bahan A - goreng 10 minit kedua-dua belah hingga brown
4 biji terung panjang atau 1-2 biji (500gm) terung bulat besar - potong memanjang
4 sb minyak

bahan B - paste cili , blend halus
8-10 cilil kering/cili merah atau serbuk cili paprika, cili padi, mixed apa2 dgn red capsicum - sila buat pilihan bahan sebelum memasak

1 sb asam jawa atau cuka/lemon - sila buat pilihan bahan sebelum memasak
1/2-1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih atau 1-2 sk garlic powder
2 sk gula
1 sk garam
3 sb minyak untuk tumis

cara-cara
1. Sediakan bahan A, potong terung memanjang, goreng 10 minit kedua-dua belah hingga brown, susun dalam pinggan, ketepikan
2. Sediakan bahan B, blend, tumbuk atau cincang cili dan bawang, panaskan kuali dan minyak, tumis semua bahan dgn air asam/cuka/lemon, gula, & garam hingga garing dan masak, lepas masak curahkan ke atas terung tadi, hidangkan