Friday, May 22, 2009

Kentang Putar

Gambar diatas celery root &white carrot


Whipped Sauce
resepi asal dari member myresepi.com, katanya sos kentang putar, Macam kat KFC, olah semula, separuh guna bahan-bahanya dan separuh lagi tambah sendiri dengan bahan2 bahan lain, cuma resepi coleslaw sendiri

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
650 ml air
stok ayam secukup rasa
1 biji carrot – cincang, rebus & blend
1 biji white carrot – cincang, rebus & blend
1/2-1 biji celery root/ubi celery jenis paling besar atau celery – potong, rebus & blend
40gm mentega
1 sudu besar sos tomato
1/2 caw susu cair atau sedikit creamer
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
sedikit kicap pekat
garam

Cara-cara

1. Masak air, celery roots, white carrot and carrot hingga empuk, kemudian blend halus blend . Air rebusan jangan di buang

2. Tuang air rebusan, bahan yang diblend tadi, masukkan stok ayam, butter dikacau selalu supaya ia tidak berkerak dan hangus.

3. Masukkan pula sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.

4. Masaklah ikut pekat mana yg disukai. NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.


Mash potato
resepi dari member my resepi.com, katanya, kentang putar Macam kat KFC, myaida pinda sikit masukkan 3sb butter kedalamnya

Bahan-bahan ( 10 biji kentang )
10 biji kentang direbus dgn kulit tanpa garam
1 sk lada hitam di tumbuk halus
1/2 cawan fresh milk
3 sudu besar butter
garam secukup rasa

Cara-cara

1. Rebus kentang dgn air tanpa
2. Setelah lembut toskan air buang kulitnya dan tumbuk sedikit kasi hancur
3. Kemudian lecek kentang sehingga jadi halus.
4. Masukkan butter, garam, lada hitam dan susu secukupnya.

Coleslaw
Macam kat KFC
Bahan-bahan
1/2 biji kobis sedang - cincang
1biji carrot - cincang
1/2 caw Mayonise
garam secukup rasa

Cara-cara
Mixed semua bahan simpan dalam peti sejuk, bila nak makan hidangkan
resepi asal dari member myresepi.com, macamkat KFC

Sos kentang putar
Macam kat KFC.
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam
Cara-cara
1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai. NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.