Saturday, May 30, 2009

Gepang

bahan A Goreng tanpa minyak
2 caw saseme seed - digoreng tanpa minyak, sejukkan, ketepikan
100gm sun flower seed - di goreng tanpa minyak, sejukkan, ketepikan
bahan B Caramel
1 caw gula
1/4 caw air panas - menghasilkan gepang yang ranggup
cara-cara
1. Sediakan bahan A, goreng tanpa minyak, sejukan dahulu dan ketepikan.
2. Masak gula, buat caramel, bila caramel mula pekat dan berbuih masukkan saseme seed, kacau, masak hingga ia bersatu jadi satu doh, letak dalam dulang, curahkan sun flower seed dan gaul rata hingga semua sun flower seed berpalut, kemudian tekan doh dalam dulang yang sama hingga ia kejap, setelah itu potong doh tersebut dan bentuk-bentukanlah ketika ia masih panas atau suam dengan bentuk yang anda disukai
3. Hidangkan
Gepang Kacang Potong
resepi dari member myresepi.com,
bahan-bahan
• 600g kacang tanah - digoreng tanpa minyak
• 100g bijan- digoreng tanpa minyak
• 600g gula pasir
• 2 camca besar magerin
Cara-cara
1. masak gula hingga semuanya hancur.masukkan magerin
2. bila magerin dah larut dalam gula, masukkan kacang dan bijan, gaul rata
3. canai adunan yang dah rata tadi setebal 0.5cm -1 cm, ikut cita rasa masing2, jgn terlalu tebal nanti masa nak makan boleh sakit gigi
4. bila dah canai cepat2 potong.nanti adunan keras dah susah nak potong, pastikan pisau anda tajam
5. cara-cara 3 dan 4 tu agak mencabar anda kena bertindak pantas, cabarannya ialah kena bertindak semasa adunan panas dan anunan cepat membeku. kalau adunan dah beku susah sikit nak potong.