Monday, May 25, 2009

Garlic Mushroom Spaghetti


bahan-bahan
500gm dry spaghetti
1 pack cendawan peha ayam atau mushroom - potong nipis, jgn terlalu nipis
1 labu bawang putih - cincang
2 cili kering- kepak
2-3 keping halal sausage
1 kiub ayam
lada hitam - baru ditumbuk, secukupnya
daun selasih/kemagi/basli leave segar - dipotong, taburkan
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menggoreng
telur rebus secukupnya

cara-cara

1. Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat,spaghetti mesti rebus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang,orang italy pu rebus macam itu. Bila dah masak , masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.

2. Panaskan olive oil secukupnya, masukkan bawang putih, sausage, cili kering, goreng hingga naik bau dan kekuningan,

3. Taburkan kiub ayam, kacau sedikit bagai naik bau sikit, masukkan cendawan, goreng sedikit layu, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.

4. Akhir sekali masukkan spaghetti, goreng hingga berpalut, taburkan separuh potongan daun selasih/kemangi masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan

6. Hidangkan dalam pinggan, tabur lebihan daun basli dan letak potong telur, susun dalam pinggan hidangan lepas itu siap untuk dimakan.