Sunday, May 24, 2009

Bamboo Shell Spaghetti



sesuai di makan ketika panas bersama halal kraft parmesan cheese & red tabasco pepper sauce, saya tambah bamboo shell untuk menyedapkan lagi rasa spaghetti, resepi ini boleh juga diganti dengan siput lala, kerang, siput sudu dan apa-apa jenis siput yang boleh dimakan dan ada dijual sekitar Malaysia. kalau tiram/oyster ambil saja isinya, kerana kulitnya terlalu tebal.

bahan-bahan

500gm dry spaghetti
500gm bamboo shall atau siput lalal
1 chinese button mushroom - bulat-bulat, cuma belah dua
1 labu bawang putih - cincang
2 cili kering- kepak
2-3 keping halal sausage
1 kiub ayam
lada hitam - baru ditumbuk, secukupnya
daun selasih/kemagi/basli leave segar - dipotong, taburkan
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menggoreng
telur rebus secukupnya

cara-cara

1. Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, kerana itu adalah cara orang italy, spaghetti mesti direbus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, kerana ia adalah makanan asasi mereka. Bila dah masak , masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.

2. Panaskan olive oil, masukkan bawang putih, sausage, cili kering, goreng hingga naik bau dan kekuningan,

3. Taburkan kiub ayam, kacau sedikit bagi naik bau sikit, masukkan cendawan, goreng sedikit layu, bamboo shell atau siput lala biar ia terbuka dan keluar jusnya, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.

4. Akhir sekali masukkan spaghetti, goreng hingga berpalut, taburkan separuh potongan daun selasih/kemangi masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan

6. Hidangkan dalam pinggan, tabur lebihan daun basli dan letak potong telur, susun dalam pinggan hidangan lepas itu siap untuk dimakan.