Tuesday, February 14, 2012

Rendang Daging Berempah

bahan A - Rebus
1kg daging - potong
2 sb rata rempah garam masala
air secukupnya -  untuk rebus daging

bahan B - Blend
21-31 cili kering - potong
1 bawang besar size xl - potong
5 ulas bawang putih - potong
seketul lengkuas size segengam besar - potong
seketul halia size segengam besar - potong
7 batang serai - potong
air secukupnya - untuk blend bahan

bahan C Tumis
1 cawan minyak untuk menumis
1 tin santan pekat dalam tin
1 keping asam gelugur
1 sb kunyit serbuk
1 keping gula gerek
1 senduk rempah kurma
1/2 senduk kicap pekat manis Abc - guna brand ini shj klu tdk ada tak perlu ltk (optional)
2 helai daun kunyit - potong halus
garam dan ajinomoto secukup rasa

cara-cara
cili kering basuh, patahkan,  letak sikit air, preheated dalam microwave oven selama 5 minit, basuh, toskan, ketepikan, potong daging,  basuh, toskan, letak dalam pressure cooker, letak air sama paras daging, taburkan garam masala, gaul sikit, tutup presure cooker, masak atas dapur, rebus daging ikut timer pressure cooker sendiri, sementara menanti daging masak, blend bahan b, bila daging masak, tutup api, keluarkan angin, transfer daging dan air rebusannya dalam besin, ketepikan, panaskan minyak, tumis bahan b hingga naik bau sedikit wangi, tuang daging dan airnya,tuang santan, letak gula gerek, kicap pekat manis dan asam gelugur rebus hingga mendidih, taburkan serbuk kunyit kacau sikit biar hingga ia mendidih, taburkan serbuk rempah kurma masak hingga pekat dan sederhana kering, taburkan daun kunyit, garam dan ajinomoto suaikan rasa, masak seketika hingga naik bau wangi, hidangkan