Saturday, January 14, 2012

Rendang Udang

bahan A
1 kg udang size besar - tidak perlu siang, cuma basuh besih dan toskan, ketepikan

bahan B blend halus
31 biji cili kering - potong, basuh, ketepikan
9 batang serai size besar - hiris halus, ketepikan
2 biji bawang besar size sederhana - potong,  ketepikan
7 ulas bawang putih - potong, ketepikan
seketul besar lengkuas - size segenggam paling besar - potong, ketepikan
segenggam kecil halia - kikis,potong, ketepikan
sedikit air untuk blend

bahan C
1tin santan kelapa dalam tin
2-3 helai daun kunyit - basuh, hiris halus, ketepikan
lebihan separuh serai bahagian ujung - ketuk, ketepikan
2 keping asam gelugur
minyak secukupnya untuk menumis
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa

cara-cara

  1. cili kering,  basuh, letak sikit air ke dalammnya, tutup dengan plastic wrap, preheated selama 5 minit, basuh, toskan, ambil cili buang biji yang tertinggal dalam penapis atau rebus cili dengan  air seckupnya hingga kembang dan lembut, basuh, toskan, asingkan cili dan bijinya dalam penapis, ketepikan,
  2. potong bawang dan bawang putih, hiris nipis lengkuas dan halia , mayang halus serai, masukkan semua bahan dalam blender, letak sedikit air, blend halus, masukan cili blend hingga halus, ketepikan 
  3. tuang minyak secukupnya, tumis bahan blend, serbuk kunyit, asam gelugur hingga naik bau wangi, suaikan rasa dengan garam, gula dan ajinomoto, goreng lagi hingga keluar minyak atau pecah minyak serta cili masak secukupnya, seelok-eloknya tutup kuali atau periuk menumis supaya minyak tidak memercik keluar 
  4. masukkan santan, daun kunyit hiris, lebihan serai ketuk, tutup tudung kuali atau periuk masak santan hingga mendidih dan mula naik minyaknya, tuangkan udang, kacau sikit, tutup balik dengan tudung kuali atau periuk, masak seketika udang hingga  kuah rendang  pecah minyak, sedia untuk dihidangkan