Friday, September 30, 2011

Kek Gula Hangus

Bahan-bahan - sumber resipi member mry
1 cawan gula - ltk 100gm
1 cawan air panas -  ltk  200ml air sejuk
1 cawan tepung gandum -  ltk 100gm
1 cawan susu pekat -  ltk 100ml @ 1/2 cawan
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega - ltk 20gm 
1sb minyak sapi - ltk bahan tambahan
1 penutup vanilla essence - ltk bahan tambahan



Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega dan minyak sapi Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat dan vanilla essence ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan. - ayakkan
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam. - sapu loyang pembakar dengan minyak terus bakar
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam -  bakar 160C selama 50minit ke1jam