Thursday, August 18, 2011

Vadai

bahan-bahan
150gm kacang dal - dibasuh, rendam hingga kembang, basuh, toskan, ketepikan
2 pelepah daun - basuh, lurukan dari pelepahnya, hiris
1 sb jintan manis
1 sk jintan putih jintan putih
1/2-1 bawang besar size sederhana  - potong dadu kecil-kecil
1 cili merah - buang biji,  potong dadu kecil
1 cili merah - buang biji,  potong dadu kecil
garam halus secukup rasa
sedikit ajinomoto (optional)
minyak secukupnya untuk menggoreng

cara-cara
ketepikan dahulu 3-4 gemggam kacang dal,, selebihnya  tumbuk atau blend kacang dal sederhana halus jangan terlalu halus dan jangan telalu kasar, agak-agak-lah sendiri, basuh jintan manis & puth, toskan, tumbuk pecah2 sikit sahaja bagi mengeluarkan aromanya, gaul terus dalam kacang dal tumbuk & lebihan butiran kacang dal tadi,  bersama cili merah, cili hijau, bawang, daun  kari dan garam halus, optional kalau suka letak sedikit sahaja ajinomoto, bulatkan sikit, leperkan, hingga habis, goreng hingga secukup masak, hidangkan