Thursday, August 4, 2011

Sup Ayam

bahan A - Rebus @ Renih
500gm ayam - potong, basuh, toskan, ketepikan
seketul halia sebesar ibu jari - diketuk @ dimayang halus
2-3 biji buah pelaga
1" kulit kayu manis
air secukupnya untuk rebus ayam

bahan B - Blend Kasar  @ Tumbuk Kasar
1 sk biji rempah
1 sb lada hitam
1" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2-3 kuntum bunga cengkih
2-3 biji buah pelaga
1 sb jintan manis
1 sk jintan putih
1 isi biji buah pala
kain kasa/muslin + benang putih - untuk bungkus & ikat bahan blend

bahan C - Tumis
bawang merah atau 1/4 bawang besar - mayang nipis
minyak secukupnya untuk menumis

bahan D - Untuk Tabur
secukupnya daun bawang - hiris halus
secukupnya daun sadri dan daun ketumbar - hiris halus

bahan E
garam
gula atau ajinomoto

cara-cara
  1. Sedikan bahan B, basuh, tumbuk atau blend kasars emua bahan kemudian bungkus rempah sup bunjut dengan kain kasa atau muslin, ikat dengan benang putih kemas-kemas supaya ia tidak berterabur terus letak dalam periuk yang hendak dimasak
  2. Basuh ayam kemudian potong, masukkan terus dalam periuk dan bungkusan sup bunjut tadi dan juga garam, campurkan halia ketuk atau halia mayang halus, buah pelaga, kulit kayu manis, tuang air secukupnya, tutup periuk, cuma buka sedikit sahaja, renih ayam guna api paling sederhana, masak sehingga ayam empuk, perasa ajinomoto, didihkan seketika, tutup periuk terus padam api
  3. Panaskan sedikit minyak tumis bawang merah atau bawang besar yang telah dimayang tadi hingga kuning keemasan sahaja,jaga-jaga semasa menggoreng bawang jangan sampai pahit atau hangus tutup api, buka tudung periuk, terus tuang bawang goreng dan minyak gorengan tersebut dengan seberapa segera, tabur segenggam campuran daun sadri dan daun bawang, terus tutup balik tudung periuk, tujuanya supaya sup daging jadi bertambah harum, wangi dan semerbak, biar seketika 2-3 minit, hidangkan, tabur sedikit lagi daun sadri & daun bawang yang selebihnya sedia untuk dimakan