Tuesday, August 9, 2011

Rasam Mamak Ghani

bahan A
3 biji telur
sekepal besar asam jawa - ikut masam, lebih masam lagi bagus
300ml air

bahan B tumbuk halus  atau blend halus (sila basuh bahan dahulu)
1sb jintan manis 
1sb lada hitam 
1 labu bawang putih - tidak perlu kupas kulit, tumbuk dengan kulitnya sekali
700ml air

bahan C tumis
3 ulas bawang merah @ 1/4 bawang besar - basuh, mayang nipis
2 pelpah daun kari - basuh, lurutkan daun kari, ketepikan
1 sk biji sawi - basuh, ketepikan
3 cili kering - basuh, tidak perlu potong
1 sk kunyit serbuk
1 senduk minyak masak
1 sk garam atau lebih
1sb gula
sedikit ajinomoto

cara-cara
bahan A cuma perah  asam jawa dengan 300ml air,ketepikan, tumbuk  halus kemudian perah dengan 700ml air, tapis, ketepikan  atau blend  bahan B dengan sedikit daripada 700ml air itu, selebih air  itu perah & tapis jadikan 700ml ketepikan, sediakan bahan C, panaskan satu senduk minyak, tumis bawang, cili daun kari dan biji sawi sekali gus hingga naik bau harus dan bawang kekuningan, masukan air tapisan bahan B, air asam jawa dan masak  hingga mendidih , sederhana perlahkan api,  terus pecahkan telur sebiji demi sebiji, biar ia masak seketika hingga sederhana pekat, perasa dengan garam, gula dan ajinomoto, masak seketika lagi, tutup api, hidangkan