Friday, August 19, 2011

Kuih Semperit

bahan-bahan
200gm butter or margarine - pada suhu bilik
475gm tepung jagung
136gm @ 1 cawan castor sugar @  gula blend
1 penutup vanilla essence
1 biji telur
cherry merah @ hijau  secukupnya - potong cube kecil  - utk ltk atas kuih

cara-cara
  1. pukul butter dan castor sugar hingga kembang dan putih dengan mesin, tuangkan vanilla essence dan telur,  gaul rata dengan mesin
  2. masukkan tepung jagung ke dalam adunan butter tadi gaul rata dengan spatula atau sudip kayu  gaul pula dengan tangan hingga lembut serta jadi satu dough lembut yang tidak melekat pada tangan
  3. masukkan sedikit dough ke dalam acuan semperit, tekan dough dalam dulang pembakar secukupnya kemudian letak satu cube kecil ceri merah atau hijau atas setiap satu kuih semperit yang masih mentah
  4. panaskan dahulu oven pada suhu 170C, bakar kuih semperit kurang daripada 9-12 minit atau hingga secukup masak
  5. sejukkan dan hidangkan, selebihnya simpan dalam bekas kedap udara