Wednesday, August 3, 2011

Ayam Halia

bahan-bahan
2 ketul isi ayam bahagian dada atau peha ayam - basuh, toskan, potong nipis bersama kulitnya 
segenggam besar halia - mayang nipis & halus memanjang 
sedikit garam 
sedikit gula
sedikit lada hitam 
minyak utk menumis secukupnya 
oyster sauce secukupnya 
sedikit kicap cair 
sedikit air tepung jagung 
sedikit minyak bijan (optional)
lettuce secukupnya
nasi panas secukupnya

cara-cara 
panaskan minyak secukupnya, tumis halia hingga kuning keemasan, masukkan ayam, goreng hingga secukup masak, tuang oyster sauce secukupny goreng hingga naik bau, masukkan pula kicap cair dan lada hitam goreng lagi seketika, taburkan gula, garam dan air tepung jagung goreng lagi hingga pekat dan sederhana kering dan pecah minyak, jika suka letak beberapa titik minyak bijan gaulkan, tutup api, hidangkan bersama lettuce & nasi panas