Monday, June 27, 2011

Masak Lemak Ikan Dengan Rebung

bahan-bahan
2 ekor ikan mackerel paling besar - anggaran 1kg seekor - siang, basuh dgn garam, potong dan ketepikan
2 instant rebung rebus - anggaran 1kg - potong nipis, basuh dan ketepikan
2 tin santan kelapa pekat dalam tin
cili padi - ikut pedas
1 bawang besar size besar
4 batang serai - dititik
1 sb serbuk kunyit @ ubi kunyit segar secukupnya - kalu guna kunyit segar sila blend sekali dgn cili padi & bawang
garam secukup rasa
sedikit gula @ ajinomoto secukup rasa
air   secukupnya - tambah untuk kuah

cara-cara
blend cili padi, bawang  besar dengan sedikit air, tuang dalam periuk yang sesuai, masukkan serbuk kunyit, sedikit gula, garam,  rebung, air secukupnya hingga mendidih dan secukup masak terus masukkan ikan dan serai masak hingga separuh masak terus tuang santa, timbuk-timbukan, masak hingga secukup masak, pekat atau sederhana pekat  serta kuah secukupnya, hidangkan