Bahan-bahan ( 30 biji ikut saiz ) - sumber resipi member mry
Bahan A:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
3 sudu besar gula kastor(gula pasir dikisar ngan blender pun boleh) *Tambah 1/2 camca teh garam
Bahan B:
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast tambah 20ml air tambahan jika perlu
Cara-cara
- Satukan semua Bahan A.
- Buat lubang kat tengah adunan,
- kemudian masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A.
- Masukkan air tambahan jika perlu.
- Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
- Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan. (Kalau nak letak inti)
- Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.(Jangan lebih masa, nanti terlalu naik-bila masak serap minyak)
- Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.