Thursday, February 17, 2011

Sambal Tumis Ikan Bilis

bahan-bahan
4 genggam ikan bilis
1/4 tin santan pekat
1 bawang besar sederhana besar - potong nipis
*1 genggam cili kering - ikut pedas
*1 bawang besar
*3 ulas bawang putih
sejemput kecil asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis
1/4 tin santan pekat
air panas mendidih (optional) secukupnya untuk dijadikan kuah

cara-cara

  1. siang ikan bilis, buang kepala , tualang dan isi perutnya, basuh, toskan, ketepikan perutnya
  2. potong cili kering, buang biji, basuh, rebus dengan air sedikit air, mask seketika hingga kembang & lembut, basu, toskan ketepikan
  3. basuh asam jawa, jadikan air asam pekat secukupnya untuk kuah & secukupnya air asam cair blend cili dengan bawang besar dan bawang putih
  4. buang kulit bawang besar, bawang putih, basuh, ptotng kecil, blend bersama cili kering tadi yang telah direbus tadi dengan sedikit air asam jawa cair hingga halus
  5. panaskan minyak secukupnya, tumis bahan blend tadi hingga harum, masukkan gula dan garam secukupnya goreng sambal cili hingga secukup masak,
  6. masukan air asam jawa pekat, goreng lagi hingga secukup masak, tuang pula ikan bilis goreng seketika hingga naik bau harum,
  7. tuang pula santan pekat goreng lagi hingga secukup masak,
  8. jika perlu tambah sediikit air panas mendidih untuk di jadikan kuah secukupnya rebus hingga mendidih,
  9. taburkan bawang besar potong nipis tadi goreng lagi hingga bawang layu, hidangkan