Tuesday, February 8, 2011

Kari Sotong

bahan-bahan
500gm sotong segar
300gm ubi kentang
1 biji kelapa parut - jadikan pati santan & santan cair secukupnya @ 1 paket kecil serbuk santan
halia, bawang putih, bawang merah - dimayang
rempah kari ikan 1 paket kecil + 1 st serbuk jintan manis
1 keping asam gelugur/asam keping
garam, gula dan ajinimoto secukup rasa
minyak untuk menumis

cara-cara
Tumis halia, bawang putih, dan bawang merah hingga kuning keemasan, masukkan rempah kari ikan + serbuk jintan manis dengan sedikit air, masak rempah hingga ia betul-betul masak dan pecah minyak, tuangkan santan cair diikuti dengan kentang dan asam gelugor, rebus kentang hingga lembut dan empuk, masukkan sotong dan pati santan jangan rebus sotong terlalu lama nanti ia keras agak-agaklah, perasa dengan garam gula dan ajinomoto, masak hingga kuah sederhana pekat dan hidangkan bersama nasi panas