Wednesday, September 29, 2010

Sweet & Sour Fish Fillet

bahan-bahan
2 keping isi ikan - basuh, gaul isi ikan dgn garam kunyit, goreng, ketepikan
1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
5 hiris halia - mayang halus
sos tomato secukupnya
sedikit air asam jawa
cili segar - potong @cili padi - diketuk (saya letak cili padi)
1 sk. tepung jagung + dgn sedikit sahaja air
2 pokok daun sadri @ daun ketumbar - potong
sedikit lada hitam tumbuk
sedikit garam, gula & ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara
panaskan sedikit minyak,tumis bawang putih, halia, bawang besar dan cili hingga naik bau harum, masukkan sos tomato, goreng seketika, tuang air asam jawa secukupnya untuk dijadikan kuah, perasa dengan lada hitam, garam, gula dan ajinomoto, masak hingga mendidih, jika suka masukkan lagi separuh bawang besar potong, masak sedikit layu, diikuti ketulan ikan, daun sup dan alih-alihkan, tuang air tepung jagung secukupnya, masak hingga pekat, hidangkan