Monday, September 6, 2010

Pudding Caramel With Fresh Milk II

bahan A
6 biji telur ayam
500ml susu segar
1/2 caw. gula putih
1/4-1/2 sk garam - secukup rasa

bahan B Caramel
1/4 caw. gula
4 sudu air

Cara-cara

  1. Campurkan semua Bahan A didalam pengisar (blender) atau sebatikan dengan pemukul telur, adun hingga sebati.
  2. Sambil itu panaskan gula untuk di jadikan kuah caramel di atas api kecil hingga sedikit kekuningan sahaja jangan keterlaluan nanti pahit pula rasanya, kemudian masukkan air panas masaklah ia hingga berbuih seakan sedikit pekat.
  3. Tuang kuah caramel ke dalam dulang kaca, biar ia suam dahulu, kemudian masukkan Bahan A yang telah dikisar hingga sebati tadi, tuang perlahan-lahan disekeliling acuan yang hendak dikukus dan kukuslah menggunakan api sederhana sehingga masak.
  4. Uji menggunakan lidi, pisau atau garpu di tepi mahupun ditengah puding tersebut jika tidak melekat bermakna ia sudah masak.
  5. Simpan didalam peti sejuk. Rasa puding menjadi lebih sedap jika disimpan/dibiarkan semalaman didalam peti sejuk.
  6. Cara menghidangkannya keluarkan sekeliling dan tepi puding menggunakan pisau butter macam cara mengeluarkan kek yang sudah di masak. Terbalikkan puding tersebut yang bercaramel mestilah diatas,
  7. potong ikut suka atau hidangkan.