Sunday, September 12, 2010

Meehon Sup

bahan A - Rebus/Renih
1000gm daging lembu
seketul besar halia - diketuk/mayang halus
6 biji buah pelaga
1" kulit kayu manis air secukupnya untuk rebus daging

bahan B Rempah Sup - Blend Halus
2 sb biji rempah
2 sb lada hitam
2" kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
2 sb jintan manis
2 sk jintan putih
2 isi biji buah pala

bahan C Tumis
1/2 bawang besar - mayang halus minyak secukupnya untuk menumis

bahan D - Celur & Tabur
daun bawang secukupnya- hiris halus
daun sadri dan daun ketumbar secukupnya - hiris halus
taugeh - dicelur
telur rebus secukupnya - direbus (optional)
meehoon celur secukupnya
bawang goreng secukupnya
lobak masin celur secukupnya - dicincang halus
sambal kicap cili padi secukupnya secukupnya - ditumbuk (campurann cili padi tumbuk, kicap dan gula)

bahan E
perasa secukupnya dengan sedikit garam, gula atau ajinomoto

cara-cara
  1. Sedikan bahan B, basuh, tumbuk atau blend halus semua bahan kemudian masukkan terus rempah sup ke dalam pressure cooker, tidak perlu bungkus kerana rempah itu akan jadi lembut,jika masak dalam periuk biasa sila bungkus dengan kain kasa/muslin dan benang putih kemas-kemas supaya ia tidak berterabur terus letak dalam periuk yang hendak dimasak
  2. Basuh daging masukkan terus dalam periuk boleh diletakan daging seketul begitu sahaja atau dipotong dahulu daging, masukkan terus dalam periuk dengan bungkusan sup bunjut tadi,
  3. campurkan halia ketuk atau mayang halus, buah pelaga, kulit kayu manis, tuang air secukupnya, tutup periuk, cuma buka sedikit sahaja, renih daging guna api paling perlahan, masak sehingga daging empuk,
  4. perasa dengan garam dan ajinomoto, didihkan seketika, tutup periuk terus padam api
  5. Panaskan sedikit minyak tumis bawang merah atau bawang besar yang telah dimayang tadi hingga kuning keemasan sahaja, jaga-jaga semasa menggoreng bawang jangan sampai pahit atau hangus tutup api,
  6. buka tudung periuk, terus tuang bawang goreng dan minyak gorengan tersebut dengan seberapa segera, tabur segenggam campuran daun sadri dan daun bawang, terus tutup balik tudung periuk, tujuanya supaya sup daging jadi bertambah harum, wangi dan semerbak, biar seketika 2-3 minit,
  7. hidangkan dengan bahan tabur bersama sambal kicap