Tuesday, September 28, 2010

Masak Lemak Kuning Telur Ikan & Ikan Salmon Dengan Pucuk Kemangi

bahan-bahan
1 ketul telur ikan salmon dari seekor ikan
2 ketul isi ikan salmon - siang, bersihakn, toskan, ketepikan
200ml pati santan - saya ltk santan pekat dalam tin secukupnya
*1/4 biji bawang besar size paling besar - blend/tumbuk
*cili padi secukupnya - blend/tumbuk, ikut pedas
1 sk serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
secekak besar/seikat pucuk kemangi or basli
sedikit gula, garam dan ajinomoto
air secukupnya untuk dijadikan kuah

cara-cara
blend dengan sedikit air, cili dan bawang besar atau tumbuk dengan lesung batu jadikan paste, terus tuang dalam periuk bersama asam gelugur dan serbuk kunyit, rebus seketik hingga ia mendidih, masukkan telur ikan, rebus telur ikan bersama garam, gula dan ajinomoto dengan air secukupnya hingga secukup masak, jika perlu tuang kan sedikit lagi air, masukkan isi ikan pula, masak isi ikan hingga secukup masak, terus tuang pati santan pekat dan air secukupnya untuk dijadikan kuah, timbuk-timbukkan ia selalu supaya ia tidak meruap, apabila cukup masak, masukkan pucuk kemangi, masak hingga pucuk kemangi layu, padamkan api, hidangkan