Wednesday, September 29, 2010

Kari Ikan


  • bahan-bahan
  • 3 ketul isi ikan - sebarang jenis ikan
  • 1/8 bawang besar - dimayang
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 1-2 pelepah daun kari
  • 1 sb halba campur - basuh, toskan
  • 7sb or 2 senduk sedang rempah kari ikan baba`s
  • 1 sb serbuk cili
  • segenggam asam jawa + 500ml air panas - perah ambil jusnya atau 7-8 keping asam gelugur/keping
  • 500ml air panas suam or air panas + 1/2 pack kecil inst. coconut milk atau 1/2 biji kelapa - perah ambil santannnya
  • 10 biji kacang bendi
  • 1 pokok daun sadri atau daun ketumbar - potong panjang
  • garam secukupnya
  • ajinomoto secukupnya (optional)
  • 1/4 sk gula
  • 1 senduk sedang minyak untuk menumis
cara-cara
Panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih dan daun kari , masak hingga kuning, masukkan pula halba campur masak hingga naik bau, tutup api, masukkan serbuk kari, gaul rata 1 minit, masukkan air asam jawa atau asam gelugur dengan air panas yang telah direndam tadi, pasang api balik, rebus rempah hingga masak pecah minyak, masukkan kacang bendi, potong bendi dalam masa bagi mengelakkan ia berlendir, kacau seketika, masukkan ikan kacau seketika tujuannya bagi hanyir ikan berkurangan dan isi ikan jadi sedap, masukkan santan, garam gula dan ajinomoto secukupnya, rebus seketika kemudian perlahankan api, renih santan hingga naik bau lemaknya dan berbau wangi, tambah air panas secukupnya sekira kuahnya terlalu pekat, masak kuahnya sederhana pekat atau pekat terpulang ikut selera masing-masing, bila dekat mahu angkat masukkan daun sadri atau ketumbar tujuannya bagi menyedapkan lagi rasa kari ikan itu, masak seketika, padamkan api, hidangkan