Wednesday, September 29, 2010

Garlic Spaghetti

bahan-bahan
300gm spaghetti kering
3 ulas bawang putih - cincang
2 cili kering - potong or patah dua
lada hitam - baru ditumbuk secukupnya
2 sb serbuk pati ayam atau 1/2 cube chicken
secukupnya daun selasih/kemangi/basli segar - cincang
secukupnya italian parsley segar - cincang
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menumis
cara-cara
  1. Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, spaghetti mestilah direbus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, Bila sudah masak, masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.
  2. Panaskan olive oil secukupnya, masukkan bawang putih cincang ,cili kering, goreng hingga naik bau harum, jangan biarkan bawang putih jadi kuning keemasan nanti ia pahit, bila ia mula hendak kuning, terus taburkan serbuk pati ayam, goreng seketika bagi naik bau wangi terus masukkan separuh daun parsely dan daun kemangi, goreng seketika
  3. Masukkan spaghetti rebus tadi goreng hingga berpalut, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.
  4. Akhir sekali taburkan separuh potongan daun parsley dan selasih segar, masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api,
  5. Hidangkan dalam pinggan, siap untuk dimakan.