Wednesday, August 25, 2010

Salami, Mushroom & Prawns Gratin

dari dapur saya hari ini, makanan kegemaran suami saya, sedap dimakan ketika ia masih panas lagi...

bahan-bahan
300gm penne gratin - rebus
7 keping halal turkish beef salami - potong
2 genggam isi udang
1 pack mushroom
750ml fresh milk
1/2 butter milk
1 biji bawang besar size sederhana - belah 6-8, potong baji
1 ulas bawang putih - cincang
2-3 sb tepung gandum
sedikit grind black pepper
sedikit garam
sedikit ajinomoto atau 1/2 kiub chicken
2 keping roti - disagat
sedikit olive oil untuk menumis

cara-cara
  1. rebus gratin hingga extended lebmut yang dikehendaki, toskan, ketepikan, jgn rebus terlalu lama nanti ia lembut & kembang tidak sedap pula hendak dimakan.
  2. panaskan sedikit olive oil atas kuali, tumis bawang putih hingga naik sedikit bau harum, masukan bawang besar, goreng lagi, taburkan salami, goreng seketika, masukkan pula cendawan goreng hingga sedikit layu, taburkan pula isi udang mask hingga secukup masak, perasa dengan garam dan sedikit grind lada hitam, tuang gratin rebus, gaul rata-rata, ketepika
  3. panaskan butter dalam saucepan atas api, bila ia cair sedikit, masukkan tepung gandum, gaul dan kacau hingga ia bebuih, masukka pula, kiub chicken or sedikit ajinomoto, goreng seketika bagi naik bau chicken cube terus grind sedikit lada hitam, tuang susu segar sedikit demi sedikit kacau dengan pemukul telur sepaya ia tidak bergentel,
  4. jika perlu taburkan sedikit garam, bila ia mula mendidih & mula pekat tuang atas gratin yang telah ditumis tadi, gaul rata-rata, tuang dalam dulang kaca yang sesuai untuk dibakar, tabur dengan serbuk roti yang telah disagat tadi,
  5. panaskan ketuhar pada suhu 200C, bakar selama 15-30 minit bergantung pada size, masak hingga secukup masak & serbuk roti kuning keemasan, hidangkan