Monday, August 30, 2010

Masak Lemak Ikan

bahan-bahan
2 ekor ikan - siang, bersihakn, toskan, ketepikan
200ml pati santan - saya ltk santan pekat dalam tin
*1/4 biji bawang besar size paling besar - blend/tumbuk
*4 biji bomb cili hijau atau cili padi secukupnya - blend/tumbuk, ikut pedas
*1 sk serbuk kunyit
1 batang serai - tumbuk pecah sedikit
1 keping asam gelugur
1 biji tomato - potong baji
secekak besar/seikat pucuk kemangi
sejemput kecil gula
sedikit garam
sedikit ajinomoto
air secukupnya untuk dijadikan kuah


cara-cara
blend dengan sedikit air cili, bawang besar dan serbuk kunyit atau tumbuk dengan lesung batu jadikan paste, terus tuang dalam periuk bersama asam gelugur, rebus seketik hingga ia mendidih, masukkan ikan, serai dan pati santan pekat dan air secukupnya untuk dijadikan kuah, timbuk-timbukkan ia selalu supaya ia tidak meruap, apabila ikan sudah masak, masukkan tomato, rebus seketika dan perasa dengan sedikit garam, gula dan ajinomoto secukupnya, masukkan pucuk kemangi, masak hingga pucuk kemangi layu, padamkan api, hidangkan