Wednesday, August 25, 2010

Ayam Goreng

bahan-bahan
2 boneless chicken leg atau mana2 part ayam yang disukai
seketul halia muda size segenggam - kikis kulitnya, sagat atau tumbuk, perah jusnya sahaja, ketepikan
sedikit lada hitam crush - pulas dgn grinder sebanyak 7 kali
1 penutup kicap cair jepun
1/4 sk rata garam
1/4 sk ajinomoto
1 cawan tepung gandum atau lebih
minyak secukupnya untuk menggoreng

cara-cara
buang kulit, basuh, toskan, potong 8 isi ayam setiap sekeping besar tadi, ketepikan, letak isi ayam dalam besin selepas ditoskan, tuang jus halia, gaul rata, gaul pula dengan kicap cair jepun, letak garam & ajinomoto, perap ayam seketika 15-30 minit, ambil satu persatu ayam tadi, celup seketul-seketul dalam tepung, ulangi sebanyak 3-4 kali hingga ia tebal dan menutupi daging ayam, ulangi hingga habis, goreng dalam minyak panas, sila guna api sederhana perlahan, balik-balikkan selalu masak hingga garing dan kuning keemasan, hidangkan