Friday, August 27, 2010

Asam Pedas Ubi Keladi



bahan-bahan
600gm ubi keladi kecil jenis bulat atau besar - kupas kulit, basuh, rebus dgn air secukupnya hingga empuk, air rebusannya jgn dibuang utk dijadikan kuah
1/4 bawang besar
1 sb serbuk cili, cili kering blend or cili padi secukupnya - ikut pedas
1 sk serbuk kunyit
4 keping asam gelugur
sejemput ikan bilis
secekak kecil daun kesum
sejemput soft brown sugar
garam dan ajinomoto

cara-cara
rebus ubi keladi dengan air secukupnya hingga lembut dan empuk, ketepikan. Sagat, tumbuk atau blend bawang dengan sedikit air, campurkan cili serbuk, kunyit serbuk, gaul rata , terus tuang bahan blend tadi dalam ubi keladi yang telah direbus dengan air rebusannya, jika kuah kurang tambah air secukupnya, masukkan ikan bilis, asam gelugur, daun kesum, perasa dengan garam, soft brown sugar dan ajinomoto, rebus hingga secukup masak dan secukup kuah, hidangkan.