Friday, June 18, 2010

Pizza

bahan-bahan (bergantung pada size 1-3 keping)
150gm tepung roti
150gm tepung gandum biasa
1 1/2 sk dry instant yeast
kurang drpd 1 sk garam
1 sk extra virgin olive oil or minyak masak
190ml air panas pada suhu 40C
cheese dan pizza topping yang disukai

cara-cara
  1. panaskan oven 220C
  2. campurkan minyak dengan air dan garam
  3. gaul rata semua bahan-bahan kecuali cheese & pizza topping
  4. tuang kesemua campuran air tadi serta gaul rata dan uli hingga tidak melekat pada tangan
  5. canai dough kemudian letak dalam baking tray, letak pizza sauce
  6. bakar selama 15 minit dan secukup masak, hidangkan
  7. Tips (pada sesiapa yang guna oven toaster jenis besar dan microwave oven)
    buat pengetahuan semua saya tekan dough terus dalam baking tray, bakar separuh masak, keluarkan, sapukan pizza sauce, letak topping yang disukai, taburkan cheese, bakar secukup masak, hidangkan
  • Pizza Sauce
  • bahan-bahan
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 can diced can tomato - 400gm
  • 1 sk dried crush oregano
  • 2-3 helai fresh basli leaf/ ddaun selasih atau kemagi - cincang kasar
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk soft brown sugar or 1/4 sk gula
  • sedikit crush lada hitam
  • olive oil or minyak masak secukupnya untuk menumis
cara-carapanaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau harum dan sedikit sahaja kuning, masukkan oregano kacau sikit 30 saat, terus masukkan tomato can, letak garam, lada hitan dan soft brown sugar dan kacau serta masak hingga ia mendidih dan sederhana pekat, taburkan daun basli, gaul rata, padamkan api, sedia untuk disapu pada pizza dough sebelum dibakar