Sunday, June 20, 2010

Squip Ink Spaghetti

bahan A
500gm dry spaghetti

bahan B
1 pack instant squip ink sauce/cuttle fish, calamari liquid/dakwat sotong
1 ekor sotong size besar/calamari/cuttle fish
1 can whole tomato or 2 biji tomato - potong dadu
1/2 labu bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - potong dadu
4 sausage - potong
1 pack mushroom
1 kiub ayam
2 cili kering - kepak 2
sedikt lada hitam garam secukupnya
telur rebus secukupnya
sweet basli leave/daun selasih, kemangi - potong
oregano
olive oil secukupnya untuk menggoreng

cara-cara
  1. Didihkan air hingga mendidih, rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, spaghetti mesti rebus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, orang italy pun rebus macam itu, bila dah masak , masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.
  2. Panaskan olive oil secukupnya, banyak pun tak apa buat kulit cantik,back to masak, masukkan bawang putih dahulu diikuti bawang besar dadu & cili kering goreng hingga harum, naik bau dan kekuningan,
  3. taburkan kiub ayam goreng seketika hingga bau harum, tuangkan squip ink liquid kacau hingga naik minyak
  4. campurkan cendawan, goreng sedikit layu, masukkan pula tomato dalam tin atau segar, tambah lada hitam, garam dan oregano, separuh sweet basali gaul rata, masak hingga pekat, masukkan pula sotong, gaul rata, jgn masak sotong terlalu lama nanti keras
  5. Akhir sekali masukkan spaghetti, goreng hingga berpalut, taburkan separuh potongan daun selasih/kemangi masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan
  6. Hidangkan dalam pinggan, tabur lebihan daun basli dan letak potongan telur, susun dalam pinggan hidangan, siap untuk dimakan.