Friday, June 11, 2010

Sambal Tumis Sotong

bahan-bahan
2 ekor sotong size paling besar - siang, basuh, potong, toskan, ketepikan
17 biji cili kering - rendam dalam air/air panas, basuh, toskan, bergantung pada kepedasan cili, ikut suka
1/2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih secukupnya
sejemput asam jawa jadikan air asam jawa secukupnya
garam, gula secukup rasa
1/2 biji bawang besar - potong nipis
minyak untuk menumis secukupnya

cara-carablend halus cili kering, 1/2 bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air, panaskan minyak secukupnya, goreng bahan blend tadi hingga naik bau wangi, pecah minyak, garing dan secukup masak, perasa dengan garam dan gula, goreng seketika, tuang air asam jawa secukupnya, masak hingga kuah mendidih dan sederhana pekat, mauskkan bawang goreng seketika, masukkan pula sotong masak hingga masak tetapi jangan terlalu lama nanti ia keras, jika perlu perasakan balik dengan garam, hidangkan