Saturday, May 8, 2010

Kerabu Kerang Dengan Taugeh


bahan-bahan
  • 500gm kerang - dibasuh, direbus dengan sedikit air, buang kulitnya, toskan, ketepikan
  • 200gm taugeh - dibasuh, preheat dlm microwave 1 min or di rebus/curah 1 min dgn air panas mendidih, toskan, ketepikan
  • 3 tangkai cili kering - dibasuh, direbus, tumbuk atau blend dgn sedikit sahaja air panas, jadikan paste cili
  • segenggam beras kering - digoreng tanpa minyak hingga wangi dan kuning keemasan, blend halus, ketepikan
  • segenggam kelapa kering or kelapa segar - digoreng tanpa minyak, blend halus, jadikan kerisik
  • 1 ulas bawang putih -dimayang halus
  • sedikit bawang besar dimayang halus or 1-2 biji bawang merah- mayang halus
  • 2 sb instant coconut milk powder + 50ml air panas or pati santan segar secukupnya
  • 1/4 lemon or limau nipis -perah airnya sahaja
  • 1 sk gula
  • 1/2 sk garam halus
  • sedikit ajinomoto
cara-cara
campurkan dan gaul rata kesemua bahan-bahan seperti paste cili tumbuk, kerisik, blend beras goreng, instant santan or santan segar, bawang kecil atau besar, bawang putih, lemon atau limau nipis, gula, garam dan ajinomoto, kemudian masukkan kerang rebus gaul rata lagi, masukkan pula taugeh gaul rata, letak dalam pinggan yang sesuai dan hidangkan