Friday, March 5, 2010

Ikan Sardin Masak Lemak Kuning Cili Api Dengan Bunga Kantan, Daun Kesum, Serai & Tomato

bahan-bahan
1 ekor ikan sardine – size paling besar anggaran 300gm
7 biji cili padi merah – ikut pedas
1/4 biji bawang besar
serbuk kunyit secukupnya atau ubi/ibu kunyit
1 kuntum bunga kantan frozen – dibelah dua
sedikit daun kesum
1 batang serai frozen – diketuk
1 biji tomato
1/2 keping asam gelugur
1 pack kecil santan serbuk – jadikan 2 caw santan
garam, gula, ajinomoto, secukup rasa

cara-cara
Blend cili, bawang, masukkan dalam periuk yang sesuai, masukkan bunga kantan dan daun kesum, serai ketuk, serbuk kunyit, santan, garam, gula dan ajinomoto, renihkan atas dapur dengan api sederhana perlahan, timbuk-timbukan supaya ia tidak meruap, masak sehingga ia mendidih, masukkan ikan, letak asam gelugur, timbuk lagi hingga ikan secukup masak dan secukup pekat, masukkan tomato, masak seketika, hidangkan