Sunday, January 24, 2010

Masak Lemak Kuning Tiram Segar Dengan Rebung

bahan-bahan
seketul inst. rebung yang telah direbus - basuh, potong nipis, ketepikan
400gm fresh oysters/isi tiram segar- basuh dan toskan
1 pack kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan pekat/pati santan
*7 biji cili padi frozen - blend
*1/2 bawang besar size sederhana - blend
*1 ulas bawang putih - blend
sedikit serbuk kunyit
1/4 keping asam gelugur dr sekeping asam
1 batang serai frozen - diketuk
1 helai daun kunyit frozen - potong
sedikit gula dan ajinomoto
sedikit garam

cara-cara
Blend semua bahan bertanda * kemudian tuang bahan blend dalam periuk, kemudian masukkan rebung, santan dan isi tiram segar, asam gelugur, rebus dan timbuk-timbukan santan supaya ia tidak meruap, kemudian masukkan serai dan daun kunyit, masukkan sedikit gula dan ajinomoto serta garam timbuk lagi hingga ia masak, akhir sekali hidang dengan nasi panas