Wednesday, January 13, 2010

Kek Gula Hangus


Bahan-bahan -sumber resipi dari dapur tanpa sempadan blogspot.com
1 caw gula pasir
1 caw air panas
2 sb mentega
1 caw susu pekat manis
1 caw tepung gandum*
2 sk soda bicarbonata*(*digaul & diayak)
4 biji telur ayam
1/2 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
  3. Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...