Monday, January 25, 2010

Kari Ikan

bahan-bahan
3 ekor ikan pelata/selar jepun - sebarang jenis ikan
1/8 bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1-2 pelepah daun kari
1 sb halba campur - basuh, toskan
7 sb or 2 senduk sedang rempah kari ikan baba`s
1 sb serbuk cili
segenggam asam jawa + 500ml air panas - perah ambil jusnya atau 7-8 keping asam gelugur/keping
500ml air panas suam or air panas + 1/2 pack kecil inst. coconut milk atau 1/2 biji kelapa - perah ambil santannnya
10 biji kacang bendi
1 biji tomato
1-2 cili hijau
1 pokok daun sadri atau daun ketumbar - potong panjang
garam secukupnya
ajinomoto secukupnya (optional)
1/4 sk gula
1 senduk sedang minyak untuk menumis

cara-cara
Panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih dan daun kari , masak hingga kuning, masukkan pula halba campur masak hingga naik bau, tutup api, masukkan serbuk kari, gaul rata 1 minit, masukkan air asam jawa atau asam gelugur dengan air panas yang telah direndam tadi, pasang api balik, masak rempah hingga masak pecah minyak, masukkan kacang bendi, potong bendi dalam masa bagi mengelakkan ia berlendir, kacau seketika, masukkan ikan kacau seketika tujuannya bagi hanyir ikan berkurangan dan isi ikan jadi sedap, masukkan santan, cili hijau, garam gula dan ajinomoto secukupnya, rebus seketika kemudian perlahankan api, renih santan hingga naik bau lemaknya dan berbau wangi, tambah air panas secukupnya sekira kuahnya terlalu pekat, masak kuahnya sederhana pekat atau pekat terpulang ikut selera masing-masing, bila dekat mahu angkat masukkan daun sadri atau ketumbar tujuannya bagi menyedapkan lagi rasa kari ikan itu , masukkan pula tomato potong baji, masak seketika, padamkan api, hidangkan