Wednesday, August 19, 2009

Asam Tumis Ikan Dengan Kacang Bendi

bahan A blend halus bersama sedikit air
7 tangkai cili kering
1/2 biji bawang besar - potong
3 ulas bawang putih - potong
2 batang serai - hiris
1" lengkuas - hiris
1" halia - potong
sedikit belacan
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa

minyak untuk menumis secukupnya

bahan b
2 keping isi ikan atau apa-apa jenis ikan
1 kuntum bunga kantan - belah dua atau empat
sedikit daun kesum
6 keping asam gelugur
10 biji kacang bendi
air secukupnya untuk dijadikan kuah

cara-cara

  1. Sediakan bahan A blend halus semua bahan. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan A hingga keluar minyak.
  2. Potong kacang bendi, masukkan bersama bunga kantan, daun kesum, asam gelugur dan isi ikan, goreng lagi, hingga ia pecah minyak garing serta naik bau
  3. Tuangkan air secukupnya untuk dijadikan kuah, rebus hingga ia pekat dan berpalut, hidangkan
  4. Tips, ikan goreng garam kunyit juga sesuai dimasukkan kedalam asam tumis ini.