Thursday, June 18, 2009

Serunding Daging

bahan-bahan
500gm daging/beef
10-12 bji cili kering/dry chilies
10 biji bawang merah/shallots
3/4" halia/ginger
3 batang serai/lemon grass
1/2" ubi kunyit/turmeric root
1/2" lengkuas/galangal
300ml pati santan/thick coconut milk
1 1/2 sk garam/salt
1 keping asam gelugor/dried garcinia -direndam bersama 4 sb air panas
1 sb biji rempah/coriander seeds(optional) - jangan blend

1 helai daun limau purut dihiris halus (optional)

cara-caraDaging basuh, potoong 2 1/2" masukkan air menutupi daging, rebus daging guna api perlahan sampai lembut selama 45-60 minit, jika guna pressure cooker masa merebus daging cuma lebih kurang 20 minit. Toskan airnya, letak sebelah, bila daging sejuk carik-carikannya, ketepikan
  1. Rendam cili,potong semua bahan seperti menyediakan rendang kecuali biji rempah, kemudian blend bersama air rebusan rendang hingga halus
  2. Masak bahan blend, biji rempah, garam bersama pati santan selama 15 minit, masak guna api sederhana sehingga pekat, tuang daging daging carik tadi, perlahankan api kacau selama 30 minit, campurkan pula jus air asam gelugor ulangi masak hingga daging kering dan ranggup selama 20-30 minit, padamkan api, bahagi dua dulu, sedia dihidangkan panas-panas bersama nasi panas dan yang selebihnya sejukkan dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara